Home » Solutions » Voorkom fraude met documenten

Voorkom documentfraude
met pre-employment screening

Fors meer fraude met diploma’s en VOG’s in de zorg

Eind Februari ontstaat er veel onrust naar aanleiding van een waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over zorgverleners met een vals diploma, vals certificaat of een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zij constateerde een verdubbeling vergeleken met eerdere jaren.

Het probleem: Digitale tools om documenten te manipuleren worden steeds geavanceerder én eenvoudiger te gebruiken.  Traditioneel is het pre-employment screeningsproces een handmatig proces. Handmatig controleren wordt steeds moeilijker, tijdrovender en foutgevoeliger.

Screenen is een wettelijke verplichting: Volgens de wet moeten werkgevers in de zorg – en in veel andere sectoren – controleren of hun werknemers geschikt zijn voor het werk dat zij doen. En dat ze daarvoor de juiste papieren hebben en hun arbeidsverleden. Dat heet de ‘vergewisplicht’.

Onze software elimineert fraude met document. Het maakt de automatische verificatie van pre-employment documenten mogelijk, zoals identiteitsdocumenten, professionele certificeringen en licenties, hogeschool- en universiteitsdiploma’s, academische transcripties, arbeidsgegevens, enz.

Onze software automatiseert het onboarding proces. De documenten zijn digitale bestanden met gelabelde gegevens. Dat stelt u ook in staat om de gegevens rechtstreeks in uw Afas HRM of andere HR/Line-of-Business-systemen te verwerken. Straight-through-processing.

Onze software is gebaseerd op een technologie genaamd Verifiable Credentials. Simpel gezegd, dit is een internationale standaard voor digitale bestanden met gelabelde gegevens waarmee niet kan worden geknoeid omdat ze digitaal zijn ondertekend.

Our software re-invents pre-employment screening by automating this time-consuming process and making it tamper-proof.

Verifiable Credentials

Verifiable Credentials-technologie stelt een werkgever in staat om de documenten van een kandidaat als digitale bestanden op te vragen.

De sleutel daarbij is dat de inhoud digitaal is ondertekend door de uitgever: de onderwijsinstelling, justitie, vorige werkgevers, certificatie-instellingen, etc. Partijen die te vertrouwen zijn.

Omdat ze digitaal zijn ondertekend kan de toekomstige werkgever automatisch verifiëren dat er niet met de digitale bestanden is geknoeid en dat deze zijn uitgegeven door deze vertrouwde partij.

De Nederlandse financiële sector

Sphereon werkt samen met Velocity Network Foundation en een cohort van grote bedrijven – zoals Rabobank, ING, Randstad, Validata – om deze problemen rond het pre-employment screeningsproces op te lossen.

 

De Zorgsector

Sphereon is ook gestart ook projecten in de zorg om het probleem van documentfraude — zoals vervalsing met diploma’s, arbeidsverleden en Verklaringen omtrent het Gedrag (de VOG) — weg te nemen en zo de veiligheid van cliënten en patiënten te vergroten.

Neem contact op

Contact
Logo Sphereon

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.